Следвайте Гласове в ТелеграмГЕРБ и ДПС ще участва в кворума в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмГЕРБ и ДПС ще участва в кворума в
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се разбраха: Край на дерогацията на Лукойл от 1 март, но срещу пари за магистрали и общини

Следвайте " Гласове " в Телеграм

ГЕРБ и Движение за права и свободи ще взе участие в кворума в сряда, само че против избрани условия. Това обявиха ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев и министърът на финансите и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев пред журналисти в Народното събрание.    

" Условията са следните: първата тематика беше дерогацията на " Лукойл ", втората - Закон за държавния бюджет, трета тематика - проява на евроатлантическото болшинство ", изясни Атанасова.

" Получихме гаранции от сътрудниците, от ПП-ДБ, в лицето на господин Василев, че отсега нататък няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласоподава дружно в друго болшинство с " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ ", съобщи Атанасова.

По тематиката с дерогацията, Атанасова сподели, че тя ще бъде анулирана в две стъпки - първата стъпка от 1 януари прекъсване на квотите за експорт, а втората от 2 март дефинитивна анулация на дерогацията. За този временен интервал са се съгласили само и единствено с цел да няма финансови разтърсвания на пазара, а точно тези вреди от покачване на цената на дизела и бензина. " Намерихме благоприятни условия всички претенции на парламентарните групи да бъдат задоволени ", добави тя.

Тя сподели, че получили увещание от сътрудниците от ПП-ДБ в лицето на Асен Василев, че отсега нататък няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласоподава дружно в друго болшинство с " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.      

От нейните думи стана ясно, че са се разбрали дерогацията да бъде анулирана в две стъпки: от 1 януари прекъсване на квотите за експорт, а от 1 март окончателната й анулация. 

" За този временен интервал се разбрахме само и единствено да няма разтърсвания на пазара финансови, а точно тези вреди от покачване на цената на дизела и бензина да бъдат признати от българските жители ", добави тя. 

" ГЕРБ сложи изискване проходите да бъдат направени по-реалистично  и в тази връзка ще бъдат понижени с 2,4 милиарда лева, тъкмо толкоз, колкото е плануваната вноска за таксата за газа. Второто изискване беше да има лист с национални предпочитани капиталови обекти и в него ще бъдат включени автомагистрала " Струма ", пътят Плевен-Русе, автомагистрала " Хемус " и други обекти. Движение за права и свободи пък сложи подобен предпочитан лист за вложения в общините ", изясни ръководителят на бюджетната комисия Йордан Цонев.  

Он неговите думи стана ясно, че тези два листата ще бъдат конкретизирани сред първо и второ четене и ще бъдат неразделна част от бюджета, подсигурени със съответния запас. 

" Капиталовата стратегия става от 12 на 10 милиарда лева, задоволителна да покрие всички тези условия и да помогне стопанската система на страната да не влезе в криза ", добави той и сподели, че също по този начин се прецезирали тавана на поемането на дълг с съвсем 1 милиарда лева, по този начин постигнали единодушие за рамката и за финансовите разноски на държавния бюджет, който ще бъде импортиран идната седмица. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Теменужка Петкова също изрази признателност, че в границите на един експертен диалог са съумели да се схванат по тематиката с бюджета и са изчистени всички терзания на парламентарните групи. 

Източници: " 24 часа ", dariknews.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР